Dah Makan Tapi Masih Lapar?

ditaip Zana Mn jam 6:05 PM

Ehh pernah ke kadang-kadang rasa diri macam tak normal (haha) sebab baru je lepas makan nasik tiba-tiba rasa macam lapar nak makan lagi?

Dah Makan Tapi Tak Kenyang

Badan kita ni memang ambik masa sikit nak dapat signal kenyang tu tau, tapikan sebenarnya ada jugak punca lain penyumbang kejadian misteri ni berlaku

So kak zana kongsikan 5 PUNCA DAH MAKAN TAPI MASIH LAPAR, ambik perhatian ladies terutama uolss yang nak kurus tu


PUNCA 1 : TAK SARAPAN
Nak cepat kurus katanya maka tak nak sarapan. Sarapan sikit sangat pun tak boleh tau. Sebab paras gula dalam darah akan jatuh so apa akan jadi? Sepanjang hari akan rasa lapar & asyik fikir nak makan je. Tipsnya, utamakan makanan bijirin dan protein. Perut akan rasa penuh sepanjang hari!


PUNCA 2 : MINUM AIR MANIS
Air manis akan kurangkan aliran darah dan akan tipu otak dan buat kita rasa masih lapar walaupun baru je makan sebab ia akan slowkan hormon leptin dlm badan kita yg bertanggungjawab beri signal kenyang


PUNCA 3 : BADAN KURANG AIR
Bila kita rasa dahaga, badan sebenarnya dah hilang kira-kira 2 cawan cecair badan. Bila badan kurang air, kita mudah keliru rasa lapar atau dahaga. So, kalau baru je makan rasa lapar lagi, cuba minum segelas air dan lihat perubahan dalam 15 minit

PUNCA 4 : TAK MAKAN SAYUR HIJAU
Sayur hijau contohnya bayam tinggi kandungan folat yang bantu elakkan berat badan naik dan rasa letih. Vitamin K dalam sayur juga akan kawal paras gula dalam badan so akan bantu kontrol rasa kerap lapar


PUNCA 5 : BOSAN
Kebosanan buatkan kita salah sangka perut lapar. Sebenarnya kita hanya perlukan sesuatu untuk alihkan tumpuan. So, lepas makan tu jalan-jalan sikit kat luar at least boleh bantu cernakan makanan. Kalau susah nak keluar, cari aktiviti yang gunakan tangan sepenuhnya contoh kemas rumah, baca buku, masuk instagram buat aktiviti up followers pun okay apa, confirm lupa nak makan, hihi

Semoga tips kat atas ni membantu.
Share dengan kawan-kawan uolss untuk info bermanfaat ni





Dah habis baca ke? Jangan lupa tinggal komen ◕‿◕



7 komen:

✿Cik Cappuccino Latte ✿ on 8:11 PM said...

Mungkin tips kat atas betulnya. CCL selalu haa lapar .. baru makan kejap lepas tue kembali lapar

Zana Mn on 8:14 PM said...

@✿Cik Cappuccino Latte ✿ hihi, semoga tips yang kak zana kongsi tu bermanfaat ye :)

Qairina tailor on 11:19 PM said...

baru tahu sebab cpt rasa lapar ni, tq sharing awk :-)

Zana Mn on 11:26 PM said...

@Qairina tailor ur welcome, terima kasih juga sudi baca :)

Rabiahtul Asma on 3:27 PM said...

baru tahu punca2 cpt lpr.. ptotlh sy slalu mcm tu.. hihi.. good sharing.. jemput singgah blog sy http://duniataipmenaip.blogspot.com/

Zana Mn on 6:13 PM said...

@Rabiahtul Asma okay, terima kasih jemput :)

Zana Mn on 12:24 AM said...

Ehh pernah ke kadang-kadang rasa diri macam tak normal (haha) sebab baru je lepas makan nasik tiba-tiba rasa

Read more: http://www.formulapikatsuami.com/2017/08/dah-makan-tapi-masih-lapar.html#ixzz4oi5WBCAp

:a :b :c :d :e :f

Post a Comment

 

Copyright © 2017 Formula Pikat Suami | Hannah Marketing (002548446-P). All rights reserved | Sign in, MP Design