Highlight Komen Admin

ditaip Zana Mn jam 3:53 PM

Assalamualaikum, terlebih dahulu nak mohon maaf pada yang bertanya. Baru sekarang nak tunjuk tutorial ni. Act, saya dah terlupa kat mana saya belajar tutorial ni. Tutorial tu dari orang seberang. Puas google nak cari balik tutorial tu, tapi tak jumpa. Akhirnya saya terpaksa cek satu-satu kod dan eksperimen sendiri. Mangsa eksperimen tentulah blogshop saya. Kih kih.

Haa perasankan dah ade kambing comel tu kalau saya (admin blog) yang komen.

So, rasanya kalau ikut tutorial ni betul-betul tak de masalah kecuali yang guna template daripada Blogger Designer. Tak dapatla nak tolong ^^

Jom belajar jom cara highlight author comment

Ok, macam biasa,


Dashboard / Layout / Edit HTML / Download Full Template

(penting sebagai backup!)

Sila tick Expand Widget Templates

Cari code dibawah ni (Tekan Ctrl + f untuk memudahkan pencarian)


#comments-block .comment-footer {

Masukkan kod ini sebelum kod di atas

/* Author Comment Highlight
____________________________*/

.author-body {
background: url(http://dl4.glitter-graphics.net/pub/244/244554lqb5be0b16.gif)no-repeat left center; background-color: #FFF;
border-top: 0px dotted #223344;border-bottom: 0px dotted #223344;border-left: 1px solid #ff6699;border-right: 1px solid #ff6699;
margin:0;
padding:1px 1px 60px 60px;
}

.author-body p {
font: 16px Tempus Sans ITC;
font-weight:bold;
color: #ff0080;
}


Tips:

http://dl4.glitter-graphics.net/pub/244/244554lqb5be0b16.gif 
: url gambar boleh diubah di sini



Kalau tak ubah, dapat gambar incik lembu nih ^^


saje tak mo bagi link incik kambing. tak mo la sama eh ;)

#FFF Ubah warna latar
#ff6699 warna border, kenala sama dengan warna kotak komen, kalau tak, cacat jadinya. kihkih.

rujuk balik korang punya kotak komen warna ape.
SINI

Yang lain-lain tu, pandai-pandai la bereksperimen sendiri wokey.
Macam padding, font, color tu. \
Panjang la plak nak terang satu-satu. hehe.


Ok, paling penting dan agak sukar di bahagian ini, cari kod ini

<data:comment.author/>

Seterusnya masukkan kod yang dibold hijau dibawah TEPAT di kedudukannya.
Salah isi, blog korang hancuss.
Hehe.



<data:comment.author/>
</b:if>
</dt>


<b:if cond='data:comment.author == data:post.author'>
<dd class='comment-body-author'>
<p><data:comment.body/></p>
</dd>
<b:else/>

<dd class='comment-body'>
<b:if cond='data:comment.isDeleted'>
<span class='deleted-comment'><data:comment.body/></span>
<b:else/>
<p><data:comment.body/></p>
</b:if>
</dd>


</b:if>

<dd class='comment-footer'>



Ok, dah siap. Save!! ^^

Ini hasil kerja tangan saya sendiri study kod macam nak gile.
Sila hormat ye. Kalau nak pinjam, sila letak backlink.
Kerjasama anda amat dihargai. TQ.






Dah habis baca ke? Jangan lupa tinggal komen ◕‿◕



13 komen:

||aLeaSaRa|| on 5:57 PM said...

hye sis!tak sbr nk cuba yg ni pulak!nti kite tgglkan backlink ye!tqvm...

Sha-na.Szied on 6:56 PM said...

meeeeeeeeeeeeletop!!!
yeahhhhhhhhhhhhhhh

saya mmg tertunggu sis buat tutorial ni!
thx sis.. Love you

saya malas nk study kod sndiri.
byk lg keje laen hehe :*

btw...........kalau da jadi sy credit kt sis!! THX

sicomot-comel on 11:29 PM said...

huhuhu..

mami,,
law gne blogger designer xde care ke?
huhuhu..

Mawar Merah on 3:47 PM said...

Kambing tu mmg comel. huhu

Haziq Haiqal on 2:33 PM said...

WAH! Terima kasih kak!! Dah lama mencari tutorial ni ^^...Moga-moga berjaya buat highlight komen ni.

Lagi skali, TERIMA KASIH!!

cahayacintarabbi a.k.a atenatra on 11:01 PM said...

ngah nk cube..tq!!!:)

mama darwish on 7:25 PM said...

mommy,saya dah try,tp xkuar pon..

saffa hamzah on 9:01 PM said...

terima kasih mommy pinky pasal tutorial tu..:))

♥Princess Delliza♥ on 6:53 AM said...

xjd la dear...

Scha Aryana on 3:42 PM said...

dah buat , tapi knp tak jadi eh ?

Sha-na.Szied on 10:50 PM said...

x kuar.. :(

Fatyn on 1:01 PM said...

thanks . :)

Gadis ini... on 11:59 PM said...

mommy..lw nak delete shoutmix plk cmner.??:'(

:a :b :c :d :e :f

Post a Comment

 

Copyright © 2017 Formula Pikat Suami | Hannah Marketing (002548446-P). All rights reserved | Sign in, MP Design