Memasang Template

ditaip Zana Mn jam 12:36 PM 26 komen

Assalamulaikum,

Cik Eyka bertanya, macam mana nak ubah template.
Ok, ada banyak cara sebenarnya, tapi,
memandangkan Eyka berminat dengan
template yang Mommy Pinky guna,
Mommy Pinky tunjuk cara ni je la ek. Hehe.


Ok, mudah sahaja ye, jangan sedih-sedih.
Sila ke Blogger Templates Hah, pilih-pilih.
Banyak pilihan kat sini, rambang mata jadinya.

Okey, Mommy Pinky dah jumpa template Mommy Pinky.



Klik Download



Bagi pengguna Mozilla Firefox seperti Mommy Pinky, akan keluar pop-up di atas. Bagi pengguna lain, tak tau lah (ayat tak bertanggungjawab). Tapi, arahan nya sama sahaja.

Sila Save.



Pergi ke Folder di mana anda save file tadi. Hasilnya ialah dalam bentuk Compressed (zipped)Folder seperti di atas.

Jadi, sila extract file tersebut.

Apa, cane nak extract? Haisyh, right click, ada la tu. Click je extract all tu



Ikut je arahan yang keluar

Next / Next / Finish

Hasilnya seperti dibawah ini,



Double click folder tersebut hingga jumpa file xml seperti di bawah ni,



Kalau ada, dah berjaya la tu.. :)

Ha..so, macam mana nak guna ia sebagai template blog?

Ok, caranya mudah je.

Dashboard / Edit HTML / Download Full Template

(penting sebagai backup!)

Seterusnya, click Browse



Cari dimana file .xml yang anda simpan tadi, dan click OPEN


Click Upload

Save Template

Siap.

Selamat Mencuba ya :)
Tasa macam ini tutorial paling panjang setakat ni.
Harap korang faham.
Fuh
(jampi sket..haha)





Dah habis baca ke? Jangan lupa tinggal komen ◕‿◕



Highlight Komen Admin

ditaip Zana Mn jam 3:53 PM 13 komen

Assalamualaikum, terlebih dahulu nak mohon maaf pada yang bertanya. Baru sekarang nak tunjuk tutorial ni. Act, saya dah terlupa kat mana saya belajar tutorial ni. Tutorial tu dari orang seberang. Puas google nak cari balik tutorial tu, tapi tak jumpa. Akhirnya saya terpaksa cek satu-satu kod dan eksperimen sendiri. Mangsa eksperimen tentulah blogshop saya. Kih kih.

Haa perasankan dah ade kambing comel tu kalau saya (admin blog) yang komen.

So, rasanya kalau ikut tutorial ni betul-betul tak de masalah kecuali yang guna template daripada Blogger Designer. Tak dapatla nak tolong ^^

Jom belajar jom cara highlight author comment

Ok, macam biasa,


Dashboard / Layout / Edit HTML / Download Full Template

(penting sebagai backup!)

Sila tick Expand Widget Templates

Cari code dibawah ni (Tekan Ctrl + f untuk memudahkan pencarian)


#comments-block .comment-footer {

Masukkan kod ini sebelum kod di atas

/* Author Comment Highlight
____________________________*/

.author-body {
background: url(http://dl4.glitter-graphics.net/pub/244/244554lqb5be0b16.gif)no-repeat left center; background-color: #FFF;
border-top: 0px dotted #223344;border-bottom: 0px dotted #223344;border-left: 1px solid #ff6699;border-right: 1px solid #ff6699;
margin:0;
padding:1px 1px 60px 60px;
}

.author-body p {
font: 16px Tempus Sans ITC;
font-weight:bold;
color: #ff0080;
}


Tips:

http://dl4.glitter-graphics.net/pub/244/244554lqb5be0b16.gif 
: url gambar boleh diubah di sini



Kalau tak ubah, dapat gambar incik lembu nih ^^


saje tak mo bagi link incik kambing. tak mo la sama eh ;)

#FFF Ubah warna latar
#ff6699 warna border, kenala sama dengan warna kotak komen, kalau tak, cacat jadinya. kihkih.

rujuk balik korang punya kotak komen warna ape.
SINI

Yang lain-lain tu, pandai-pandai la bereksperimen sendiri wokey.
Macam padding, font, color tu. \
Panjang la plak nak terang satu-satu. hehe.


Ok, paling penting dan agak sukar di bahagian ini, cari kod ini

<data:comment.author/>

Seterusnya masukkan kod yang dibold hijau dibawah TEPAT di kedudukannya.
Salah isi, blog korang hancuss.
Hehe.



<data:comment.author/>
</b:if>
</dt>


<b:if cond='data:comment.author == data:post.author'>
<dd class='comment-body-author'>
<p><data:comment.body/></p>
</dd>
<b:else/>

<dd class='comment-body'>
<b:if cond='data:comment.isDeleted'>
<span class='deleted-comment'><data:comment.body/></span>
<b:else/>
<p><data:comment.body/></p>
</b:if>
</dd>


</b:if>

<dd class='comment-footer'>



Ok, dah siap. Save!! ^^

Ini hasil kerja tangan saya sendiri study kod macam nak gile.
Sila hormat ye. Kalau nak pinjam, sila letak backlink.
Kerjasama anda amat dihargai. TQ.






Dah habis baca ke? Jangan lupa tinggal komen ◕‿◕



 

Copyright © 2017 Formula Pikat Suami | Hannah Marketing (002548446-P). All rights reserved | Sign in, Design