Image Hosting

ditaip Zana Mn jam 2:51 PM

Hari ni Mommy Pinky luangkan sedikit masa untuk memberi ceramah free untuk adik-adik kita yang masih ternganga-nganga bila mommy buat tutorial dan suruh masukkan url image, url mp3 dan sebagainya. Untuk mengelakkan korang rasa serabut, hari ni kita tumpukan pada url image je dulu, ok?



Oh, oh. Url Image tu ape sebenarnya?
Ok, merujuk kepada tutorial sebelum ni, contohnya,




Mommy ada suruh masukkan URL Gambar Kesukaan. Hah, macam mana rupa nya URL Gambar / Url Image tu? Paling mudah sekali, kalau kita ambil gambar-gambar dari Glitter Graphics Mommy tau, ramai yang suka cari gambar-gambar cute kat sini kan? Haha. Cara nak ambil Url Image hanya ikut step di bawah.



Pilih gambar yang korang suka, contohnya,



ada 2 kod kat situ, abaikan Code HTML.
Copy BB code dia, Url Image terletak antara [img] dan [/img]


BB Code Pic atas tu :) :





[url=http://www.glitter-graphics.com][img]http://dl.glitter-graphics.net/pub/725/725451hqye09hovg.gif[/img][/url]

Yang mommy highlight tu la Url Image..atau dikenali sebagai Direct Link.




Baik, tadi kita belajar ambil Url Image dari Pic yang sudah siap ada BB code, senang kata ready stock la. Macam mana plak kalau kita nak guna gambar kita sendiri @ download pic @ icon kat mana2? Mereka ni tak de BB code. So, macam mana nak cari Url Image dia? Hah, di sini la kita akan masuk ke tajuk utama tutorial ni. Kita akan belajar tentang Image Hosting.

Sebelum ni mommy ada suggest korang buka web FindIcons sebab banyak icon comey-comey,  tapi tak de orang guna jek? Tengok-tengok,  ramai yang komen tak reti guna @ tak jadi. 

 

Ok, salah mommy tak ajar (-___-")
Mommy tunjuk contoh satu je, untuk Cik Epal. kerana beliau direct to the point  bertanya icon Formspring. Eh, eh. adakah, itu Cik Epal yang famous amos tu??!! 


Sekarang, fokus! ikut saje step kat bawah ni.

Cari Icon disini http://findicons.com/pack dan save bila dah ada yang berkenan. Nak senang kerja, save la kat desktop. Mommy try cari icon formspring. Tapi tak de? So, mommy buat sendiri je :p 

boleh la tu, untuk contoh jek.ekeke~

Sekarang pergi ke Web Hosting. Mommy guna http://imageshack.us/



klik Browse , dan cari icon yang korang dah save tadi. Haa..kan senang kalau simpan kat desktop tadi ;)



So, direct link bagi icon tu ialah,
http://img294.imageshack.us/img294/8858/72505183.jpg

Faham? Semoga tutorial ini memberi manfaat ;)


 
Minta maaf kepada nurdani & bungakuning, baru sekarang berkesempatan membuat tutorial ni. Korang tanya time mommy berpantang la..hehe ;p






Dah habis baca ke? Jangan lupa tinggal komen ◕‿◕



12 komen:

Que on 8:22 PM said...

terbaek la mommy..i like ur tutorial

zmah on 8:49 PM said...

Bagus maklumat ni...

cha on 10:25 PM said...

dah tak rajin nak tgk koding, pening. serah aje pada yg pakar. ;)

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ on 7:18 AM said...

rajin dier wat tutorial...hehhee....cute jer belog dier....
(^^,)

Zezebel on 9:18 AM said...

Waaaaaa....
Tak tahu pulak senang jer nak cari icon yang kiut miut macam ni.
terima kasih yer.

Kucai on 12:09 PM said...

mekasih utk tutorial neh...!! ^_^

aLL abOut famiLy on 12:41 PM said...

cam2 upenyer..no wonder la buat banyak kali tak jadi..mekasihhhh yer...

Zam on 2:51 PM said...

@Que
terbaik !

azure on 2:10 AM said...

tumpang tye....:( BB code tu ape yekk??? hukhuk

Mommy Pinky on 12:00 PM said...

@azure

buka dulu page glitter tu, bru faham :)

Nadia on 1:50 PM said...

time kaceh, bg tutorial ni...br phm skrg.. =)

Malyhah Eyna on 5:25 PM said...

cm mnew plok itew nuck amek uRl dri http://findicons.com...??

:a :b :c :d :e :f

Post a Comment

 

Copyright © 2017 Formula Pikat Suami | Hannah Marketing (002548446-P). All rights reserved | Sign in, MP Design