Masukkan Video dari Facebook ke dalam Entry

ditaip Zana Mn jam 1:47 PM

Assalamualaikum, para sahabat yang disayangi. Hehe. Wah, banyak juga yang berminat nak tau cara masukkan video dari FB nie ek? Ingat kan tak de yang berminat. Hehe. Sebelum diteruskan, marilah kita semua sama-sama mengucapkan terima kasih kepada Sifu Mr Piratz yang sudi berkongsi tutorial ini. Jika berminat, boleh belajar dari blog beliau di SINI.

Tutorial nie semata-mata untuk berkongsi dengan sahabat-sahabat diluar sana dan juga sebagai simpanan peribadi. Dah lama tau cari tutorial nie. Puas duk Google. Huhu.


Baik, tanpa membuang masa lagi, mula-mula korang kena la login ke Facebook dan pilih dulu video mana yang korang nak share kat dalam entry. Hei, kalau tak de akaun FB kena la join FB dulu. Pastu, add la Mommy Pinky sekali. Wah2, sempat plak promote diri. Kuikui~

Dapatkan Video ID
Sebagai contoh, bagi Videos Posted by Brenda Garcia
Hihi, comelkan?

Video ID ialah seperti di bawah
(tengok bahagian address kat atas tu)


bagi clear sket pic nie,

jadi, Video ID = 1227575495369


Seterusnya, apa yang perlu dilakukan hanyalah Copy Code dibawah, dan masukkan ke dalam entry,

Dashboard / New Post / Edit Html


<center><object width="500" height="400" >
<param name="allowfullscreen" value="true" />
<param name="allowscriptaccess" value="always" />
<param name="movie" value="http://www.facebook.com/v/xxxxxxxx" />
<embed src="http://www.facebook.com/v/xxxxxxxx" type="application/x-shockwave-flash"
allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="400">
</embed>
</object></center>


Gantikan xxxxxxxx dengan Video ID

Note: Nak ubah saiz video, ubah sahaja di bahagian width & height. Ok siap :)



Selamat Mencuba :)
Kalau tak jadi mungkin sebab terlupa baca Bismillah ;)






Dah habis baca ke? Jangan lupa tinggal komen ◕‿◕



14 komen:

puteriqaizyan on 3:13 PM said...

tenx 4 da info kak zana :))

Afiefah Safieni on 9:09 PM said...

lpas nih nak try laa..
tengs =)

miszTERRA_SF_ on 11:03 PM said...

tengs sgt.. lm dh cr.. hehe

Mommy Pinky on 6:09 AM said...

@puteriqaizyan
u r welcome :)

Mommy Pinky on 6:09 AM said...

@Afiefah Safieni
try ye :)

Mommy Pinky on 6:10 AM said...

@miszTERRA_SF_
wah, seangkatan la nih :)

Wan Ahmad Nabil on 7:18 AM said...

Thanks , saya punya ada cara lain juga. :)

Siapa nak belajar masukkan video facebook letak dalam blog ? | http://nakbebel.blogspot.com/2010/09/tutorial-memasukkan-video-facebook.html#more

Shira Shafrida on 1:50 PM said...

Salam, kak..

mcmana nak buat tutorial utk masukkan kod2 dalam entri? saya buat tak menjadi lah kak..

Hashira Yusoff on 12:07 AM said...

akakkk..mmg bestlah! nak try jgklah..

tengs ya kak..^_^

Myra Jay on 12:14 PM said...

Salam sis, Myra dah try buat, mmg jadi..TQ ya sis..

Piratz on 8:02 PM said...

TQ promo blog usang saya

uwmaisarah on 12:18 PM said...

weeee,maseh kaka zana!

zainida on 9:32 PM said...

nak try gak..tq 4 d info..:)

Arif Aiman on 12:23 AM said...

thanx!! hehe :)

:a :b :c :d :e :f

Post a Comment

 

Copyright © 2017 Formula Pikat Suami | Hannah Marketing (002548446-P). All rights reserved | Sign in, MP Design