Pasang Lagu Dalam Entry

ditaip Zana Mn jam 5:42 PM 16 komen Links to this post

Bagaimana nak isi lagu dalam entry. Contohnya dalam entry

1. BB Girl, eh BB Boy, eh eh
2. Tak sukenya kena tinggal :'((

Mommy Pinky belajar buat tutorial ni melalui blog Zack Zukhairi sebenarnya. Ade sesape tak kenal budak nih? Heh. Urmm..bukan la bermakna dia buat tutorial, tapi dia yang share link tempat belajar tu iaitu di blog rojakStory. Kalau nak belajar dari situ terus pun tak pe. Senang je. Lagi pun banyak lagi tutorial menarik kat situ :)

Ok, ini cara Mommy Pinky. Bahan-bahan yang wajib ada,

1. Lagu yang berformat MP3
2. File hosting : FileDen (sila daftar dulu ye kawan-kawan)

Tujuan kita daftar dengan Fileden ni, supaya kita dapat Direct Link untuk sesuatu mp3 yang kita nak gunakan nanti. Ada faham? :)

Ok, caranya

Selepas berjaya daftar, pergi ke Upload & upload lagu pilihan anda. Ingat, pastikan lagu tersebut berformat mp3. Kalau tak, memang tak jadi. Hehe.

Cara Upload, ikut je kat bawah ni, satu-satu Mommy Pinky tunjukkan. Suke tak? Hehe.


Klik Upload


Continue To File Uploader



Mommy Pinky lebih suke guna uploader yang lama. Sebab new uploader selalu corrupt. Penat je tunggu. Heh. Sebab tu, Mommy Pinky suggest korang klik je kat situ. Hehe.


Sekarang untuk pilih lagu dari Music Folder anda, klik Browse tu



Mommy Pinky pilih lagu Siti Nurhaliza, okeh. Contoh je ni.


Klik Upload, dan boleh la pergi menonton tv ke, blogwalking ke sebab memang berjanggut kalau nak tunggu..Haha


Ok, ini hasilnya. Tapi kita tak nak code yang ini.

Klik Direct URLs tu, code yang diperlukan akan terpapar di dalam box tu. Sila copy ye, jangan tengok je.. :)

Copy code di bawah ini,


<object id="audioplayer1" data="http://www.stormpages.com/rojakamoi/player.swf" width="290" height="24" type="application/x-shockwave-flash"><br/><param value="http://www.stormpages.com/rojakamoi/player.swf" name="movie"/><br/><param value="playerID=1&amp;soundFile=http://www.fileden.com/files/2010/3/1/2779493/Siti_Nurhaliza_-_Tahajjud_Cinta_-_06_-_Pintu_Rindu.mp3" name="FlashVars"/></object>


Gantikan kod berwarna biru dengan direct link anda. Ok, hasilnya seperti dibawah ini :)

Kalau tak berkenan bentuk mp3 nie, ada lagi satu yang korang boleh guna. Klik kat sini Muzicons
Klik URL
Paste direct link di dalam kotak seperti diatas. Seterusnya, korang bolehlah ubah warna dan sebagainya ikut kegemaran. Ambil code html dibahagian result untuk diletakkan dalam entry, ok :) Ini contohnya yang Mommy Pinky buat. Huhuh~ Selamat Mencuba :)
Panjangnya tutorial, harap korang faham :)





Dah habis baca ke? Jangan lupa tinggal komen ◕‿◕



 

Copyright © 2017 Formula Pikat Suami | Hannah Marketing (002548446-P). All rights reserved | Sign in, MP Design