Memasang Template

ditaip Zana Mn jam 12:36 PM

Assalamulaikum,

Cik Eyka bertanya, macam mana nak ubah template.
Ok, ada banyak cara sebenarnya, tapi,
memandangkan Eyka berminat dengan
template yang Mommy Pinky guna,
Mommy Pinky tunjuk cara ni je la ek. Hehe.


Ok, mudah sahaja ye, jangan sedih-sedih.
Sila ke Blogger Templates Hah, pilih-pilih.
Banyak pilihan kat sini, rambang mata jadinya.

Okey, Mommy Pinky dah jumpa template Mommy Pinky.



Klik Download



Bagi pengguna Mozilla Firefox seperti Mommy Pinky, akan keluar pop-up di atas. Bagi pengguna lain, tak tau lah (ayat tak bertanggungjawab). Tapi, arahan nya sama sahaja.

Sila Save.



Pergi ke Folder di mana anda save file tadi. Hasilnya ialah dalam bentuk Compressed (zipped)Folder seperti di atas.

Jadi, sila extract file tersebut.

Apa, cane nak extract? Haisyh, right click, ada la tu. Click je extract all tu



Ikut je arahan yang keluar

Next / Next / Finish

Hasilnya seperti dibawah ini,



Double click folder tersebut hingga jumpa file xml seperti di bawah ni,



Kalau ada, dah berjaya la tu.. :)

Ha..so, macam mana nak guna ia sebagai template blog?

Ok, caranya mudah je.

Dashboard / Edit HTML / Download Full Template

(penting sebagai backup!)

Seterusnya, click Browse



Cari dimana file .xml yang anda simpan tadi, dan click OPEN


Click Upload

Save Template

Siap.

Selamat Mencuba ya :)
Tasa macam ini tutorial paling panjang setakat ni.
Harap korang faham.
Fuh
(jampi sket..haha)





Dah habis baca ke? Jangan lupa tinggal komen ◕‿◕



26 komen:

Nik Anas Farhan on 1:03 PM said...

huh...first comment...haha(emo sikit)
tutorial yang menarik mommy...bila nak keluar baby tu???

fatin hanani on 1:04 PM said...

mcm2 kak tau an nak wat tutorial 2 hihi
best...

~cik tiram~ on 2:13 PM said...

hehe...thnx mummy,saya nak try neh..:)

Mommy Pinky on 2:35 PM said...

Nik Anas Farhan,
Bulan 9 nanti..hehe..time orang nak raya nanti la kot ;)

Mommy Pinky on 2:36 PM said...

Fatin hanani, akak ada tlepati ngan an la XD

Mommy Pinky on 2:37 PM said...

cik tiram, sila la cuba. mudah je :)

qellissa on 6:46 PM said...

Wah bagus tutorial ni.. Leh try tukar lah pasni..;)

Mommy Pinky on 4:27 PM said...

qellissa, sila cuba..jgn segan ;)

Cik Syafika on 12:55 PM said...

tengs 4 the tutoril , sis (:

Mommy Pinky on 1:32 PM said...

@Cik Syafika
No problem :)

Nur SyafiQaH ZulkiflY on 1:56 AM said...

apa guna benda ni? kalau saya buat aa jadi? kalau tak jadi? camne nak cancel?

Nur SyafiQaH ZulkiflY on 1:57 AM said...

*tak jadi...hihi,sorry salah eja..

Nuru Ashi A 아시노코 on 9:29 PM said...

sys mommy.. hehehe... comel laa blog ni ehheh.. btw,, tq for da tutorial...
ade mse singgah laa blog kte yg ta seberape ni..
nuruashia.blogspot.com..
thanks n bye2 mommy..=)

Siti Safiyyah on 12:26 AM said...

mommy nak tanye..kite boleh buang tak header yg datang skali dgn template yg kite download tu?

Harzieq Amiey on 1:17 PM said...

susah lah nk pasang template nie?....cm ne ah?

superb.rara on 7:11 PM said...

kita dah buat :(
tp... macam mane nk g dashbord balik T___T

bee2312 on 11:01 PM said...

wah...sgt membantu..

AQEELAismail on 6:04 PM said...

thanks, sgt membantu . btw, ade satu part tuh die suh pegi page element n edit something kt layout . tapi tak jumpe lar layout place tuh . mcm mne ye? :(

Mommy Pinky on 6:09 PM said...

@AQEELAismail
email saya : zanaju_on@yahoo.com

fatin syahirah on 3:51 PM said...

tq sis..:)

miSs ziEe on 6:37 PM said...

tq sys...sudaa mnjadi...

FiZA on 8:25 PM said...

thanks,,akhir yer berjayer...

DyeaDeen on 7:19 AM said...

thx :D

Wan Syuhada on 12:13 PM said...

ohhhhh nooo!!!knp "brsepah" sume catatan sy lps wt tmplate ni..??

NiNa ZizaN on 3:27 PM said...

akak! tq! =)

ME IS---> SISSY AIYNA on 4:19 PM said...

tolg bt .. asyik2 x jd !!

:a :b :c :d :e :f

Post a Comment

 

Copyright © 2017 Formula Pikat Suami | Hannah Marketing (002548446-P). All rights reserved | Sign in, Design