Share & Like Facebook Button

ditaip Zana Mn jam 10:22 AM


Kelebihan button like & share ni ialah ia akan publish di facebook, kalau korang like entri tersebut. Dan kawan-kawan facebook lain akan teruja lah nak tengok apa yang korang like tu kan? So, traffic meningkat. Bagus kan?

Cara nak buat mudah je. Sebelum tu, jangan lupa backup dulu template tu ye.
Cara backup template,
masuk ke bahagian
Tengok sebelah kanan atas, klik
Klik
Save File.

Tandakan kotak Expand Widget Templates
Cari kod di bawah
<data:post.body/>
Tips untuk memudahkan pencarian,
Lihat keyboard korang, Tekan key Ctrl dan key F serentak.
Untuk pengguna Mozilla Firefox, korang akan nampak imej ni
Masukkan kod di ruang sebelah find, klik Next.
Paste kod ini selepas kod <data:post.body/> tadi.

Button Like
<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=280&amp;height=24&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:280px; height:24px'/>

Button Share
<div style="float:left;padding:0px;"><a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='button_count'/><script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>
</div>

Siap ^^
Button like & share akan muncul dibawah entry secara automatik.
Kalau rasa nak letak button like dan share diatas setiap entry, paste kan sebelum kod

<div class='post-body entry-content'>

kredit to : www.liyanaa.com dan www.arcx13.com






Dah habis baca ke? Jangan lupa tinggal komen ◕‿◕



40 komen:

NARDtheNERD on 10:44 AM said...

study kat umt ke dulu?...
ngeeheee~

Mommy Pinky on 11:01 AM said...

yup..wah junior ;)

Muhammad Safie on 11:51 AM said...

lepak jap kat cni..

fatin hanani on 11:58 AM said...

kak kira owg2 fb blh baca jugak ka??

Cik Syafika on 2:06 PM said...

tq sis (:

Mommy Pinky on 8:24 PM said...

Safie, nk lepak kena byr tol gak..kena jadik follower..kehkeh ;p

Mommy Pinky on 8:24 PM said...

fatin hanani, yup, member2 kat fb boleh baca juga la.. :)

Mommy Pinky on 8:25 PM said...

Cik Syafika, u're always welcome :)

eis on 1:31 PM said...

salam kenal,
menariknya tutorial nih. nak try jugaklah. tq 4 sharing :)

Mommy Pinky on 2:17 PM said...

eis, salam kenal juga..cuba, jgn tak cuba :)

Alahai Malaysia on 2:58 PM said...

mommy, macam mana nak letak kod dalam kotak macam tu?? saya buat takleh laa...tolong buat tutorial macam mana nak letak kod dalam kotak...thanx

Mommy Pinky on 6:33 PM said...

Mommy Pinky dah buat tutorial ;)

kakyong on 10:49 PM said...

salam singgah dari blog mak putih..
dah try buat & menjadi... thanks.. ;)

uwmaisarah on 1:29 PM said...

thanks kak zana!
nk buat jugak..thanks.=)
tp tgu exam abes dulu..ngee~
skrg exam mid year..

mai la umah,mkan cekodok...hehe

hani syahida on 11:51 AM said...

nak wt jugakk..tp kena backup templete lmbt sket..kena tggu intenet laju..nyway, tq ;-)

mrs.JamaL on 3:06 PM said...

kalau ayat xde nak guna ayat yang mana

mrs.JamaL on 3:07 PM said...

data post body ..ha.ayat ni yang x ade

Mommy Pinky on 3:18 PM said...

@mrs.JamaL
Kalau tak de, tak leh buat lah..hehe
dah klik ke blum expand tu :)

♥PrinCeSs KellY Eun♥ on 11:03 PM said...

mommy,,,sy ikut tutorial neyh dan dah jadi...aww~~makasih mommy pinky...suka2...^-^

Tantinny on 10:48 AM said...

mommy pinky, i ada prob sket nak wat share button. i ikut je flow yang mommy pinky buat. tapi tak leh. ble tak mommy pinky snap gambar macam gambar for like button tu? huuhh.. i nak share button ade kat every post. huuhhuh~

iena.[banana] on 4:07 AM said...

mummy! tens! jadi! ;)

Kei on 9:10 PM said...

tak jadik la mommy.dya ckp Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
XML error message: The element type "div" must be terminated by the matching end-tag ".asal ek?

Kei on 9:17 PM said...

ok.da buleh.thanks mommy :)

Izzatul zauli on 5:10 PM said...

da buat . mekasih mommy pinky :)

Cik Fotogedik on 3:22 PM said...

tenkiu tuan umah for sharing tis tutorial. puas dah carik coding yang paling simple. finally, n its working. time kasih! :D

afeeqah on 5:24 PM said...

thanx sis. senang je rupanya..

Miss Bluepinkiey on 5:26 PM said...

suda wat!...dan menjadi!..thx owner blog..:)

cunndaa on 7:59 PM said...

tengs mami....muahhhss kembali

Pembawa_Wacana on 1:36 AM said...

Thanx Mommy Pinky!! Lepas buat terus jadi folower.. :)

nur amira a.k.a mirraaamiroot :) on 5:44 PM said...

thanks mommy pinky :)

silvernitrate on 4:30 PM said...

saya dh try...thank mommy pink...love it :D

ainko on 4:37 PM said...

hai mommy pink..i use this tuto..thanx..i follow u..

superb an on 9:56 PM said...

tq !

fiq. on 1:13 AM said...

dah boleh, thanks

Katie Jamaludin on 2:07 PM said...

tq:)

syahirah azwanie on 10:09 PM said...

takreti la sys :'<

MrS. F on 11:17 PM said...

thanks!! xoxo

cik violet on 11:44 AM said...

thanks for this tutor ;)

Kanari Kokina on 11:52 AM said...

mommy mcm mana nak buat facebook like button yg org masuk kena like kalau tak nk tunggu mcm mommy punye tuh?

intan anis on 3:07 PM said...

jadi2...! tima kaseyhh banyak2...(^_^)

:a :b :c :d :e :f

Post a Comment

 

Copyright © 2017 Formula Pikat Suami | Hannah Marketing (002548446-P). All rights reserved | Sign in, Design